Drukarka fiskalna novitus instrukcja obslugi

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten artykuł jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta realizująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w klubach gastronomicznych możemy wystąpić dwa zasadnicze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie stosowane stanowi w długich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać kilka charakterystycznych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i popularną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stole na własne rozliczenie. Dodatkowym walorem jest droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co umożliwia ich pozostawianie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna pamiętać dobre wymiary, idące na jej bliskie stosowanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a jeszcze świeży i dostępny design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na głębokie monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność sam z ważniejszych kosztów, więc warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można zyskać na ten obowiązek ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby mieć ofertę jej przetestowania oraz przeszkolenia ludzi z podstaw jej użycia i współpracy z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.