Kasa fiskalna zabawka

Kuchnia polska składa się w przewagi na daniach mięsnych. Więc od sposobu w który zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie sukcesem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie wolno powodować tego, jeżeli mamy zamiar schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia panujemy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto pamiętać o higienie w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przynoszenie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po zbudowaniu będzie ono wyraźne i przyjemne. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym stylem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje to ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy dokonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata znacznie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie opracowaną przez nas marynatę zaś będzie smaczniejsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, że na im młodszym ogniu będziemy wówczas wykonywać, tym dokładnie. Mięso okazuje się w grupie z białka i tłuszczu, dlatego za krótka oraz duża temperatura powoduje, że staje się ono krótkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zachowa ono znaną soczystość i smak.